Nestojíte o kupované šunky plné éček, vakuované v plastovém obalu nebo osychající na pultech velkoobchodů? Zkuste si vyrobit domácí šunku bez zbytečných konzervačních látek a uvidíte jak je to jednoduché a že chuť a vůně se nedá srovnat s kupovanou šunkou. Šunka sice nebude mít trvanlivost několik týdnů, ale to ani u domácí šunky nebude potřeba, protože se po ní jen zapráší. Kromě masa Vám bude k výrobě stačit sůl, cukr případně med a podle chuti nějaké to koření (záleží na Vaší fantazii).
Velikým pomocníkem při výrobě šunky pro Vás bude forma na výrobu domácí šunky tzv. ŠUNKOVAR / FORMA NA DOMÁCÍ ŠUNKU
Výroba domácí šunky není žádnou novinkou, zeptejte se svých rodičů nebo prarodičů, jak se dříve šunka doma vyráběla. Možná narazíte i na nějaký ten rodinný recept :)
ŠUNKOVAR je uzenářská forma na domácí dušenou šunku, debrecínku a podobné produkty. Jedná se o český výrobek z kvalitní silné slitiny hliníku. Je určena jak pro domácí, tak pro profesionální použití.
Pokud jste si pročetli tento článek, nestyďte se a napište si o slevu 3%, na u nás zakoupený šunkovar. V našem E-shopu DILNA24 nabízíme několik typů forem. Stačí si jen zvolit, jaký tvar Vám bude při výrobě a konzumaci nejvíce vyhovovat, můžete si vybrat přímo z naší nabídky a nebo tabulky níže.
Pro inspiraci jeden vyzkoušený recept na domácí šunku od naší věrné zákaznice paní Jany:
Domácí vepřová šunka
Maso omyjte a nakrájejte na kostky (asi jako na guláš), poté můžete cca 1/3 masa rozmixovat na téměř mleté maso-směs se Vám pak lépe spojí a šunka tak drží lépe pohromadě. K masu přidejte sůl, cukr, vodu a vše důkladně promíchejte (v kuchyňském robotu na nejnižší rychlost nebo ručně). Směs dejte na 48 hodin odležet do lednice (můžete 1-2x prohníst). Šunkovar vyložte mikrotenovým sáčkem a vložte do něj směs z masa. Maso je potřeba důkladně utlačit. Formu na šunku uzavřete a vložte do hrnce s 80°C teplou vodou (teplotu udržujte po celou dobu varu). Šunku vařte 2 hodiny. Poté šunkovar vyjměte a šunku nechte vychladnout.
Chcete se zeptat?